Svatomartinská vína

Datum 11. listopadu je u nás již neodmyslitelně spojeno se Svatomartinskými víny, jejich košty a slavnostmi. 

Jak a kde vznikla tradice mladých vín, do kdy si je nejlépe vychutnat a s jakými pokrmy se dobře párují?

Tradice mladých vín je v Evropě relativně dlouhá, své počátky má ve Francii ve vinařské oblasti Beaujolais. Zde se snad odjakživa vyrábělo vin de l'année neboli víno daného ročníku a jeho popíjením se slavil konec sklizně. Původní přísné pravidlo z roku 1937, zavazovalo vinaře prodávat první vína ze sklizně daného roku nejdříve 15. prosince. Úprava zákona z roku 1951 nakonec uvolnila napětí mezi vinaři a státem a umožnila vinařům prodávat mladá vína již od 15. listopadu. Toto víno je dnes známé jako Beaujolais nouveau - mladé červené víno z odrůdy Gamay.

Zrodil se tak nápad prodávat v určitou dobu roku vína, která sotva dobublala a pochází z hroznů, které se urodily týž rok. Nový marketing nejenže umožnil plynulejší tok nemalého množství peněz z kapes konzumentů do kasiček producentů, ale do prodeje se uvolnila i vína, bez většího potenciálu k zrání, která šla však v tuto roční dobu dobře na odbyt. Ve Francii se prodej mladých vín stal v 70. letech minulého století událostí téměř národního významu, která se rychle přelila do sousedních zemí a přes oceán. 

V Česku vína mladá, Veselá, Svatomartinská, Svatokateřinská i Bunžolé

Magické datum 11. 11. značí v kalendáři nejen svátek sv. Martina z Tours a všech Martinů, ale rovněž svátekvinařský. V tento den by se měly poprvé otevírat a koštovat lahve vína, které pochází z podzimní sklizně a představují nové ročníky českých a moravských vín. Vinaři netrpělivě vyhlíželi období, kdy budou moci okoštovat mladé víno a předvídat, jaký ten letošní ročník bude. Když se totiž mladé víno povede, je velmi pravděpodobné, že celý ročník bude kvalitní.

Myšlenka Svatomartinského vína, jak jej známe dnes, spatřila světlo světa někdy kolem roku 1993. První mladé víno dostalo název "Moravíno nouveau" a bylo vyrobeno ve Vinných sklepích Valtice. V dalších ročnících se přidalo vinařství Znovín Znojmo a vinařský závod Víno Mikulov. Od roku 2005, kdy se Vinařský fond stal majitelem značky "Svatomartinské víno" (registrována byla r. 1995), byly slavnosti mladého vína přejmenovány na Svatomartinské. Obnovená tradice koštování mladého vína je spojena s tzv. svatomartinským posvícením, ke kterému patří svatomartinská husa, tradiční pečivo jako jsou svatomartinské rohlíky pečené do tvaru podkovy, plněné koláče či velké sypané rohlíky.

Pravidla pro označení Svatomartinské víno

Aby víno mohlo nést označení Svatomartinské a logo svatého Martina na bílém koni, musí urazit dlouhou cestu. Prvním předpokladem je, že je vyrobeno pouze z hroznů konkrétních odrůd, které byly vypěstovány a zpracovány na území České republiky. V našich podnebných podmínkách se používají pouze takové odrůdy, které dozrávají včas a dávají potřebnou vysokou kvalitu hroznů. Na výrobu bílých svatomartinských vín se smí používat pouze odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané. Klarety, růžová a červená vína se smí vyrábět pouze z odrůd Modrý Portugal,Svatovavřinecké a nově je povoleno též růžové víno z odrůdy Zweigeltrebe. Vína lze vyrobit jako odrůdová či jako cuvée, tedy z libovolné směsi dvou odrůd každého typu.

Nezávislá komise z řad vinařských odborníků, sommelierů a uznávaných degustátorů hodnotí zaslané vzorky, které se o titul Svatomartinské víno uchází a které jsou pro posuzování anonymní. Kontrola probíhá ve dvou termínech, koncem října a začátkem listopadu. Každá láhev Svatomartinského vína je poté opatřena etiketou s logem svatého Martina na koni a záklopkou s nápisem Svatomartinské a datem ročníku na hrdle láhve.

Mladá vína a vína svaté Kateřiny

Jedním z důvodů, proč někteří vinaři své mladé víno jako Svatomartinské nenabízejí, je existence vlastní zavedené značky. Vinařství Vino Hort vyrábí mladá vína pod značkou Veselá vína. Víno Svaté Kateřiny nebo také Svatokateřinské víno vyrábí vinařství Víno Rakvice. Tímto vínem si lidé podle tradice připíjí 25. listopadu v den sv. Kateřiny a v tento čas se také v Rakvicích pořádají Kateřinské hody. Svoji ochrannou známku má i mladé víno s originálním názvem Bunžolé, které od roku 2000 vyrábí Vinařství Bunža ze Bzence. 

Ne všichni tuzemští vinaři však mladá vína vyrábí. Ti, co hospodaří na menších plochách, si své tekuté zlato šetří a chtějí mu dát čas. A někteří vinaři, kteří mladá vína nenabízejí, to vysvětlují především tím, že jde o nehotová vína bez výrazu. 

Svatomartinské víno k huse, pod husu i jen tak

Otevírání a košt Svatomartinských vín doprovází po celé zemi řada slavností, průvodů a hodů. K tradici sv. Martina již neodmyslitelně patří pečená svatomartinská husa, která bývala posledním velkým pokrmem před postním časem adventu. 

Svatomartinská vína jsou šťavnatá a lehce pitelná, hodí se k celé řadě pokrmů. Mladé červené víno můžete servírovat lehce vychlazené, čímž umocníte jeho kyselinku a ovocné aroma. Vychutnejte si ho třeba k husí paštice, vyzrálé sušené šunce, kterou naservírujete s okurčičkami, ředkvičkami a opečenou máslovou bagetkou a kouskem camembertu nebo brie. Dobře ladí se studenou pečení, např. s krůtou či kuřetem a k salátům z nich připravených.Dáváte-li přednost rostlinné stravě, pak zkuste tato vína popíjet k pečeným bramborům s koprem nebo petrželkou, k tapenádě z černých oliv s bagetkou, zapékaným portobello či k cibulovým kroužkům.

Bílá mladá vína bývají jemně ovocitá doplněná květinovými tóny a vyznačují se obvykle jemnou kyselinkou. Vhodně doplňují těstoviny, pizzu, kuře a také pokrmy z mořských plodů a ryb. Hodí se třeba k hrachové polévce, v níž vyzdvihnou její přirozenou sladkost. Lehké bílé víno si dobře vychutnáte také k pečené kachně či krůtě, nebo k vepřové pečeni.

V zásadě platí, že byste tato vína neměli párovat se saláty či pokrmy, které samy o sobě již obsahují kyselinku (např. kyselejší dresinky z balsamika nebo citrónu). Pamatujte na to, že chuť vína a jídla je potřeba správně vybalancovat, aby v ústech nesoutěžily o chuťové pohárky, ale naopak aby souzněly ve stejném přirozeném akordu.

Zdroj: článek na Mojelahve.cz